Logo EHBO Loenen aan de Vecht
Logo EHBO Loenen aan de Vecht - SVG

Teken in je tuin, waar moet je op letten?

1. Teken zitten in het gras
Teken zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen of struiken. Vanaf grassen en struiken kunnen ze overstappen naar een dier of mens. Let daarom dus ook goed op in je eigen achtertuin.

2. Een teek moet je draaiend uit de huid halen
Er zijn verschillende soort tekentangen met elk hun eigen gebruiksaanwijzing. Dit kan zowel draaien of trekken zijn. Goed om altijd de instructies van desbetreffende tekentang te volgen. Het verwijderen van de teek met een spits pincet is het beste. De teek wordt zo dicht mogelijk op de huid beetgepakt en rechtop met een rustig trekkende beweging verwijderd.

3. Teken zijn niet alleen met zomers weer actief
Teken houden wel van warm en vochtig weer, maar ze zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 7°C komt, kunnen teken actief worden. De meeste tekenbeten vinden plaats tussen maart en oktober.

4. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme
Dat klopt. Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen als ze besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi. Wanneer de teek zich volzuigt met bloed, kunnen deze bacteriën via het speeksel van de teek in het lichaam terechtkomen. De teek draagt de bacterie niet meteen over na het vastbijten. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting.

5. Het is belangrijk om de hele teek te verwijderen
Als er na het verwijderen nog een stukje van de kop in de huid achterblijft, is dit ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Hierna kun je het beetwondje ontsmetten. Als de hele kop achterblijft, dient deze wel verwijderd te worden.

Terug naar Nieuwsoverzicht
crossmenu